Montag, 26. März 2012

Marmorkuchen als Tennisball-Torte/Мраморен кекс като топка за тенис

Marmorkuchen als Tennisball-Torte


Ich habe letzte Woche nicht nur meine eigene 3-stöckige Torte gemacht, sondern nebenbei auch eine Torte für den Freund einer Freundin, der auch am Samstag seinen Geburtstag gefeiert hat. Es war schon eine „leichte“ Herausforderung gleichzeitig zwei Torten zu machen, eine davon 3-stöckig und die andere im Ballform. Aber ich habe es geschafft und wie ich denke, ist alles ziemlich gut geworden. Vor einem Jahr, als ich mit der Dekoration von Torten anfing, wäre das nicht möglich gewesen, aber die Erfahrung macht alles viel leichter.
Gewünscht war einen Marmorkuchen, weil das der Lieblingskuchen des Geburtstagskind ist. Meine Freundin hat sich ständig entschuldigt, dass es so einen „einfachen“ Kuchen sein wird, aber ich fand das gar nicht schlecht. Marmorkuchen schmeckt ganz lecker und außerdem eignet sich hervorragend für die Ballform. Er ist fest genug und „sackt“ dann nicht in sich zusammen. Außerdem ist er haltbar genug, um ihn etwas im Voraus zu machen und da auch nicht gefüllt werden sollte, gab es auch keine empfindlichen Cremes, die verderben konnten.
Die Torte sollte einen Tennisball sein und auch einen Nilpferd haben. So habe ich das auch gemacht. Figur, Koffer und Tennisschläger sind aus Modellierfodnant.
Ich habe den Kuchen zweimal gemacht und in IKEA Edelstahlschüsseln (Halbrund und 20cm im Durchmesser) gebacken, mit ein bisschen Buttercreme zusammengesetzt und von außen bestrichen. Danach habe ich den Kugel mit gelber Fondant eingedeckt, mit ein bisschen Wasser bepinselt und mit gelb gefärbtes Zucker bestreut (oder besser gesagt beklebt).
Das Rezept für den Marmorkuchen habe ich aus dem Buch „Dr. Oetker 1000 – die beste Backrezepte“.
Zutaten
300g Butter
275g Zucker
1 Vanilliezucker
1 Fläschchen Rum-Aroma
1 Prise Salz
5 Eier
375g Weizenmehl
4 gestr. TL Backpulver
etwa 3 EL Milch
20g Kakaopulver
20g Zucker
2-3El Milch
Zubereitung


Backofen  auf 180°C vorheizen
Für den Teig Butter mit der Handmixer oder in einer Küchenmaschine geschmeidig rühren. Nach und nach Zucker, Vanillie, Rum und Salz unterrühren. So lange Rühren bis eine geschmeidige Masse entstanden ist. Eier nach und nach unterrühren.
Mehl und Backpulver mischen, sieben und abwechselnd mit dem Milch (3EL) in zwei Portionen kurz auf mittlere Stufe unterrühren. 2/3 des Teiges in die Backform füllen (ich habe hier die runde Edelstahlschüssel von IKEA im 20cm Durchmesser verwendet). Kakaopulver sieben und zusammen mit den Zucker und Milch unter den restlichen Teig rühren.
Den dunkleren Teig auf den hellen verteilen und eine Gabel spiralförmig leicht durch die Teigschichten ziehen, so dass eine Marmormuster entsteht.
Ca. 60 Minuten backen. Stäbschenprobe. Wenn fertig gebacken, rausnehmen, 10min in der Form abkühlen lassen und danach aus der Form stürzen und auf einen Küchengitter vollständig abkühlen lassen.

Мраморен кекс като топка за тенис

Миналата седмица правих не само моята 3-етажна торта, ами и още една във формата на топка за тенис за приятеля на една приятелка, които също празнуваше рожден ден в събота. Беше си “леко“ предизвикателство, да правя едновременно две торти, едната от които на 3 етажа, а другата като топка. Но се справих и то както аз си мисля, доста добре. Преди една година, когато започнах да декорирам торти, това нямаше да бъде възможно, но какво ли не прави опита!
Пожелан беше мраморен кекс, защото този кекс е любим на рожденика. Моята приятелка се притесняваше, че този кекс е твърде лесен и недостоен за торта с фондан, но аз не мисля така. Този кекс е вкусен и освен това е перфектен за направата на торта-топка. Той е достатъчно стабилен и така няма опасност, топката да хлътне в средата. Освен това издържа дълго време и така може да бъде приготвен малко по-рано.
Тортата трябваше да бъде топка за тенис и да има един хипопотам. Така и направих. Фигурата, куфара и ракетата за тенис са направени от фондан за моделиране. Изпекох сладкиша 2 пъти в полукръгли метални купи от ИКЕА с диаметър 20 см. Слепих двете половини с малко маслен крем и с него намазах и топката отвън, след което я покрих със жълт фондан. След това намазах топлата с малко вода и я “поръсих“  с захар оцветена с жълта боя.
Рецептата за сладкиша е от книгата Dr. Oetker 1000 – die beste Backrezepte“.
Продукти
300гр масло
275гр захар
1 ванилия
1 бутилчица ром аромат
1 щипка сол
375гр брашно
4 изравнени чл бакпулвер
Около 3 сл прясно мляко
20гр какао
2гр захар
2-3 сл прясно мляко
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 180 градуса.
Сложете маслото в дълбока купа и го разбийте с миксера до пухкавост. Прибавяйте постепенно без да спирате да бъркате и захарта, ванилията, рома и солта. След това и яйцата. Бъркайте толкова дълго, докато получите добре омесена смес.
Смесете и пресейте брашното и бакпулвера в друга купа и ги прибавете постепенно към тестото като ги редувате с 3сл прясно мляко.
Изсипете 2/3 от тестото в тавата за печене (намаслена или с хартия за печене) (аз пекох кекса в 20см полукръгла купа). Пресейте какаото и го прибавете заедно със захарта и другото прясно мляко към останалата една трета от тестото. Объркайте добре и изсипете върху бялото тесто в тавата. Сега вземете една вилица или нож и я “забийте“ в тестото. Движете я спираловидно за да получите желаната мраморна шарка.
Печете около 60 минути. Пробвайте с клечка за зъби преди да изкарате от фурната.
Извадете от фурната когато кекса е изпечен и го оставете 10 мин да изстине във формата. Сега може да о извадите и от формата и да го оставите да изстине напълно. Сервирайте поръсен с пудра захар.






1 Kommentar:

  1. Hey, wieder so eine tolle Torte !!!
    Das Nilpferd ist auch soooo niedlich :D

    LG Marina

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...