Sonntag, 27. November 2011

Lebkuchen/ Меденки

Lebkuchen

Ich habe dieses Rezept schon letze Woche am Freitag gemacht und am Samstag gebacken (noch vor meiner Erkältung) und erst heute ein paar wenige davon dekoriert. Den Rest wird demnächst dekoriert und extra hier vorgestellt, ich habe da was besonderes vor :) Hier einfach das Rezept und paar Mini Lebkuchen, die ich absichtlich ganz simpel dekoriert habe.
Zutaten
Für den Teig
400g Mehl
250g Rohrzucker
250g Honig
100g gemahlene Mandeln
1TL Pottasche (Kaliumcarbonat)
1TL Zimtpulver
1EL Kakao
1TL abgeriebene Zitronenschale
2TL Lebkuchengewürz
2cl Rum
150g Butter
1 Ei
Zum Verzieren
Eiweißsprintzglasur (Icing)
Zubereitung


Honig, Rohrzucker und Butter unter Rühren erhitzen, bis sich der Zucker gelöst hat, dann umfüllen und abkühlen lassen.
Gemahlene Mandeln, das Mehl, Lebkuchengewürz, Kakao, Zimt, die Zitronenschale und das Ei dazugeben und mit den Knethacken durchkneten.
Pottasche mit Rum auflösen. Im Teig unterkneten, bis er glänzt und nicht mehr klebt. Falls es zu  weich ist, noch etwas Mandeln unterkneten.


Wenn der Teig fest und Formbar ist, abdecken und über Nacht im Kühlschrank ruhen lassen.
Am nächsten Tag: Backofen auf 180°C vorheizen. Teig auf wenig mehl portionsweise ca. 5 Milimeter dünn ausrollen. Ausstechen.


Ca. 15 Minuten backen, herausnehmen und vorsichtig vom Blech lösen. Abkühlen lassen.
Nach Lust und Laune verzieren.


Меденки

Направих тази рецепта миналия петък и в събота ги изпекох (преди да се разболея) и едва днес декорирах няколко от меденките, за да ви покажа тази рецепта. Останалите меденки ще бъдат украсени специално и ще ви ги покажа като са готови. Днес само рецептата и няколко съвсем просто украсени меденки. 
Продукти
400гр брашно
250г кафява захар
250г мед
100г смяни бадеми
1чл поташ (калиев карбонат)
1 чл канела
1 сл какао
1чл настъргана кора от лимон
2 сл подправка за меденки  (това е готова смес от канела, карамфил, бахар, кориандър, джинджифил, кардамон и индийско орехче, която може да се купи в Германия в предколедното време)
2 cl ром
150г масло
1 яйце
За украсара
Айсинг (1 белтък и 250г пудра захар)
Начин на приготвяне
Смесете в една тенжера меда, захарта и маслото и ги сложете на котлона да се разтопятм като разбърквате постоянно. Изсипете ги след това в една голяма пласмасова купа и ги оставете да се поохладят. 
Прибавете бадемите, брашното, подправките за меденки, какаото, канелата, лимоновата кора и яйцето и ги развъркайте добре. Смесете отделно поташа с рома и го развъркайте. Пригавете го след това към тестото и омесете добре, тестото трябва да стане лъскаво и да не лепи. Ако е необходимо, прибавете още бадеми. 
Когато тестото вече не лепне, завийте го с фолио и го оставете до другата сутрин в хладилника. 
На следващият ден– загрейте фирната предварително на 180 градуса. На набрашнена повърхност разточете малка част от тестото на 5мм дебелина и изрежете желаните дорми. Продължете така, фокато изхабите цялото тесто. 
Печете около 15 мин (проверете да не изгорят ако ви е много силна фурната). Извадете ги от фурната и оставете меденките да изтина за няколко минути в тавата, преди да ги преместите. Оставете да изтинат напълно (най-добре 1-2 дена) и след това ги декорирайте по желание. 
Съхранявайте меденките в затворени прасмасови или тенекиени кутии, така се запазват със седмици. Най-добре е да се изчака поне една седмица да омекнат преду консумация.

1 Kommentar:

  1. Hi,veche prigotvix testoto ,ytre she gi pechem ,jivot i zdrave .Blagodarim za lesnite i vkysni retcepti.Vesela koleda i shestliva nova godina!!!

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...